wowideal.nl

Hoe moet je, je bedrijfsauto verzekeren?

Wil je graag je bedrijfsauto verzekeren? Dan geldt daarvoor dat je net als bij het  verzekeren van een particuliere auto een keuze kan maken uit verschillende opties. Allereerst is het bijvoorbeeld mogelijk om de meest voordelige verzekering af te sluiten. In dit geval gaat het dan uiteraard om de zogenaamde WA-verzekering. Dit type verzekering is erg goedkoop, maar beschikt louter en alleen over de wettelijk verplichte dekkingen. Het is dus best mogelijk dat jij alsnog nood hebt aan wat extra dekkingen. Is dat ook daadwerkelijk het geval? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om even verder te lezen. Zo ontdek je meteen wat voor jouw bedrijfsauto nu op vlak van autoverzekering de beste keuze zal zijn.

Welke verzekeringen bestaan er voor je bedrijfsauto?

Er bestaan globaal gezien drie verschillende mogelijkheden voor wat je bedrijfsauto verzekeren betreft. We kunnen op dit vlak een onderscheid maken tussen deze drie mogelijkheden:

 1. De WA-verzekering voor schade aangericht aan derden;
 2. De beperkt cascoverzekering voor gedeeltelijke schade aan de eigen auto;
 3. Zakelijke allrisk autoverzekering voor ook zelf veroorzaakte schade aan de eigen auto;

Voor een bedrijfsauto verzekeren geldt net als voor het verzekeren van een particuliere auto dat je minstens moet kiezen voor de zogenaamde WA-verzekering. Dat is ook de meest beperkte verzekering van allemaal. Dit type van bedrijfsautoverzekering is in het leven geroepen voor bedrijven die hun voertuig louter en alleen willen verzekeren voor schade aan derden. Met andere woorden, schade die wordt opgelopen door het voertuig waar het bedrijf zelf eigenaar van is zal nooit worden gedekt.

​​​​​​​Wanneer kiezen voor de beperkt cascoverzekering?

De beperkt cascoverzekering afsluiten zorgt ervoor dat je bij je bedrijfsauto verzekeren kan rekenen op verschillende voordelen. De basis voor deze verzekering wordt in eerste instantie gevormd door de dekking die wordt aangeboden door de WA-verzekering. Met andere woorden, bij het afsluiten van deze bedrijfsautoverzekering zal je ook altijd kunnen rekenen op de vereiste dekking voor schade aan derden. Deze dekking wordt echter nog uitgebreid met verschillende extra dekkingen. Je kan op dit vlak denken aan de volgende opties:

 1. Een dekking voor schade als gevolg van wateroverlast of brand;
 2. Schade die is veroorzaakt door een aanrijding met een dier;
 3. Schade als gevolg van diefstal of bijvoorbeeld een inbraak;
 4. Stormschade of natuurgeweld;
 5. Glasschade (onder meer een sterretje in de voorruit van de auto);

Wil je, je bedrijfsauto verzekeren tegen verschillende vormen van eigen schade? Ben je echter van mening dat de zeer hoge verzekeringspremie van de allrisk bedrijfsautoverzekering net wat teveel van het goede is? Dan kan deze beperkt cascoverzekering de beste keuze zijn.

​​​​​​​Wanneer je bedrijfsauto verzekeren met een allrisk?

Je bedrijfsauto verzekeren met behulp van een allrisk verzekering zorgt ervoor dat je rekening moet houden met twee verschillende zaken. Allereerst zorgt het afsluiten van deze verzekering ervoor dat je natuurlijk op de meest complete dekking kan rekenen. Dat is natuurlijk geweldig. Ongeacht bij welk schadegeval je betrokken raakt, je kan altijd rekenen op de tussenkomst van je autoverzekeraar. Daar staat evenwel tegenover dat je voor dit type van bedrijfsautoverzekering rekening dient te houden met een aanzienlijke verzekeringspremie.

Bovenstaande brengt ons eigenlijk bij het volgende punt en dat is of de allrisk autoverzekering voor jouw bedrijfsauto nu wel echt interessant is. Op het ogenblik dat er sprake is van een auto met een beperkte waarde is het natuurlijk niet logisch om voor dit type van verzekering te kiezen. Heb je echter stevig geïnvesteerd in de aankoop van een kwalitatieve, nieuwe bedrijfsauto? Dan spreekt het voor zich dat je deze waarde graag zo optimaal mogelijk zal willen beschermen. Dat is perfect mogelijk met een allrisk autoverzekering.

​​​​​​​Hoe groot is het risico dat je loopt met je bedrijfsauto?

Het valt op dat er toch nog in de praktijk best wel wat twijfels bestaan over hoe een bedrijfsauto verzekeren nu echt het beste kan gebeuren. Veel bedrijven vinden het bijvoorbeeld belangrijk om hun zakelijke voertuigen zo optimaal mogelijk te beschermen. Dat is natuurlijk op zich wel logisch, maar dat hoeft daarom nog niet meteen te betekenen dat je verplicht dient te kiezen voor het afsluiten van een allriskverzekering. Het is namelijk in de praktijk zo dat deze verzekering lang niet voor alle bedrijfsauto's de beste keuze is. Je moet je dan ook altijd afvragen hoe groot het risico is dat je loopt met je zakelijke auto. Dit risico wordt eigenlijk in de praktijk bepaald door twee verschillende zaken, namelijk:

 1. Hoeveel kilometers worden er op jaarbasis met de bedrijfsauto afgelegd?
 2. Hoe groot is het waardeverlies bij aanzienlijke schade aan je bedrijfsauto?

De antwoorden op de twee hierboven aangegeven vragen zullen uiteindelijk bepalen of het voor jouw bedrijfsvoertuig(en) interessant kan zijn om een allrisk af te sluiten of niet. Heb je een voordelige, tweedehandse bedrijfsauto gekocht? Of is het aantal kilometers die op jaarbasis worden afgelegd met het bedrijfsvoertuig echt wel aan de beperkte kant? Dan spreekt het voor zich dat het wellicht interessanter is om te kiezen voor een andere optie.

​​​​​​​Hoe besparen op je bedrijfsauto verzekeren?

Schrik je toch een beetje van de kosten die een bedrijfsauto verzekeren met zich meebrengt? Dat kunnen we ons best voorstellen. In het bijzonder wanneer je kiest voor bijvoorbeeld de allrisk optie zal al snel duidelijk worden dat de kosten behoorlijk hoog kunnen oplopen. Ongeacht het soort bedrijfsautoverzekering waarvoor je wenst te kiezen zal je altijd kunnen vaststellen dat er verschillende mogelijkheden bestaan om een bepaalde besparing te kunnen realiseren. Wij hebben de meest interessante bespaartips even voor je verzameld:

 1. Bepaal eerst voor jezelf aan welke bedrijfsautoverzekering je echt nood hebt;
 2. Sluit geen dekkingen af die je eigenlijk niet nodig hebt;
 3. Bestudeer het eigen risico en of deze wel in lijn ligt met de verwachtingen;
 4. Het vergelijken van de bedrijfsautoverzekeringen doe je bij voorkeur regelmatig;

Een bedrijfsauto verzekeren kan je bij het inschrijven van je voertuig weliswaar doen tegen de meest interessante voorwaarden, maar blijft dat ook zo? Wat namelijk wanneer de waarde van je bedrijfsauto reeds aanzienlijk is gedaald? Blijft het dan nog altijd interessant om ze allrisk te laten verzekeren? Wellicht niet. Regelmatig nog eens een vergelijking uit te voeren voor je bedrijfsautoverzekering is dus in de praktijk altijd een aanrader.

Mobiele versie afsluiten