In 5 stappen je houtskoolbarbecue aansteken

In 5 stappen je houtskoolbarbecue aansteken

28 februari 2019 Off By wowideal.nl

Het heerlijke zonnetje schijnt weer en we kunnen weer met z’n allen in de tuin gaan zitten! En wat is er nu gezelliger dan met vrienden of familie samen lekker te gaan barbecueën? Een houtskoolbarbecue aansteken vergt echter enige vaardigheid. In dit artikel leren we je hoe je in een aantal stappen je houtskoolbarbecue aan de gang krijgt.

Een houtskoolbarbecue aansteken

Met deze 5 stappen kan het eigenlijk niet mis gaan.

Stap 1. Zet de barbecue stabiel neer op een stevige ondergrond.

Stap 2. Haal het deksel en het rooster van de barbecue en leg een handje vol aanmaakblokjes op de bodem of op het houtskoolrooster. Steek ze aan en wacht tot ze goed branden.

Stap 3. Strooi de briketten of de houtskolen voorzichtig op het rooster. Een klein laagje is genoeg. Zorg er wel voor dat de aanmaakblokjes nog zuurstof krijgen om te branden. Tip: Gebruik nooit spiritus, wasbenzine of andere brandbare middelen bij je barbecue.

Stap 4. Wacht tot de kooltjes of briketten een egaal grijze kleur hebben. Zijn er nog vlammen of gloeien de kolen of briketten duidelijk oranje, dan moet je nog even wachten. Tip: Je barbecue heeft de juiste temperatuur als je je vlakke hand maximaal 10 seconden vlak boven het rooster kunt houden.

Stap 5. Na ongeveer een halfuurtje kan de barbecue beginnen!

Een brikettenstarter gebruiken

Een brikettenstarter is een handig hulpmiddel om je houtskoolbarbecue op te stoken. In 5 stappen heb je een mooie, brandende houtskoolbarbecue.

Stap 1. Vul de brikettenstarter voor driekwart met briketten. Je kunt ook houtskool gebruiken.

Stap 2. Aanmaakblokjes in de barbecue. Leg een handjevol aanmaakblokjes op de bodem van de barbecue en steek ze aan.

Stap 3. Plaats de brikettenstarter. Plaats de gevulde brikettenstarter over de aanmaakblokjes. Door het rooster onderin kunnen de vlammen de briketten bereiken. Zorg dat hij stevig staat en laat de hitte zijn werk doen.

Stap 4. Na het opwarmen Na ongeveer dertig minuten zijn je briketten of houtskolen goed warm. Met een rustige beweging stort je ze in je barbecue. Ga hierbij met je rug naar de wind staan.

Stap 5. Rooster terugplaatsen Plaats het rooster terug op de barbecue. Het barbecueën kan nu beginnen!

Aanmaakblokjes gebruiken

Aanmaakblokjes zijn een veilige en effectieve manier om je barbecue mee aan te steken. Met deze 4 tips gebruik je ze optimaal.

Tip 1. Gebruik nooit spiritus, wasbenzine of andere licht ontvlambare vloeistoffen om je barbecue mee aan te steken. Aanmaakblokjes zijn speciaal gemaakt om houtskool, briketten of een houthaard mee aan te steken, zónder andere benodigdheden.

Tip 2. Leg een handvol aanmaakblokjes op het houtskoolrooster van je barbecue. Heb je geen houtskoolrooster, dan leg je ze op de bodem. Steek de blokjes aan met behulp van een aansteker, lucifers of een sigarettenaansteker.

Tip 3. Zorg dat de kolen of briketten altijd bóven de aanmaakblokjes liggen. Zo liggen ze in de vlammen.

Tip 4. Zorg dat de kolen of briketten de aanmaakblokjes niet afsluiten. Ze hebben zuurstof nodig om te branden!

Als je zelf je haardhout tot aanmaakblokjes wilt kloven, dan kun je dat op een veilige en snelle manier doen met de Kindling cracker. Met alle bovenstaande stappen en tips moet het aan de gang krijgen van je barbecue deze zomer hoe dan ook een fluitje van een cent zijn!